Get Adobe Flash player
Traductor

Síndrome de la pantalla

Donar descans als ulls

La vista és l’organ que més treballa cada dia, donar-li espais de descans i de relaxació és bàsic per aconseguir una bona salut ocular.

Cada dia rebem una infinitat d’estímuls visuals dels que de vegades ni tan sols en som conscients. Els avenços de la tecnologia han portat a les nostres vides pantalles de tota mena: televisió, mòbils, Tablets, llibres electrònics, consoles de videojoc … La conseqüència de tot això  és que molts de nosaltres ens passem bona part de la jornada laboral o escolar davant d’una pantalla, generalment la de l’ordinador.

En arribar a casa, cansats de la feina, ens disposem a prendre’ns un respir i el més habitual és que ens asseguem al sofà i encenguem la tele, la Tablet, la consola o ens posem a llegir, en un dispositiu electrònic o en paper. Els nostres ulls seguiran treballant unes quantes hores més, per a ells el descans no ha arribat encara.

La jornada laboral dels ulls no s’acaba quan sortim de la feina, segueix a casa, quan el nostre lleure se centra seguir mirant pantalles”.

Davant d’una pantalla, en llegir o qui no hi veu bé

• Fixa la mirada, parpelleja poc.
• Fa tensió al front, entrecelles i el coll fora de l’eix de la columna.
• Respira superficialment.
• Fa difusió, vol abastar molt, no centralitza.
• Redueix la percepció del camp visual, de la perifèrica i del moviment aparent.

Filtres

Professionals amb experiència en visió natural recomanen posar filtres al aparells com tauletes, ordinadors o mòbils. N’hi ha de dues menes, físics com Reticare  i també virtuals com l’aplicació F LUX Es tracta d’un software que permet adaptar el color i la brillantor de la pantalla dels nostra ordinador o aparell en funció de l’hora del dia.

Relaxació per als ulls

Els nostres ulls no estan ‘pensats’ per a aquest estrès al que els sotmetem dia rere dia, els nostres ulls necessiten descans, relaxació, que en tinguem cura i els donem temps per deixar-se anar.

El Mètode Bates i l’Escola de Visió Natural té en la relaxació un dels seus principis bàsics. Per això, una de les pràctiques que primer s’aprenen en els tallers és el palmeig o palming, una tècnica que consisteix en tapar els ulls amb els palmells de les mans creuats i fent cassoletam,  i deixar que la foscor els vagi cobrint i relaxant. Mentre fem aquesta relaxació, podem imaginar que els ulls descansen en un parell d’hamaques situades darrere de les conques oculars.

Els especialistes en reeducació visual recomanem que les persones que passen molt de temps davant de pantalles o llegint realitzin aquesta relaxació cada 45 minuts”.

Reconèixer l’estrès

Les pantalles no són les úniques fonts d’esgotament per als nostres ulls. La majoria de nosaltres porta una vida de presses, obligacions i llistes interminables de coses per fer, una realitat que pot arribar a generar grans dosis d’estrès que sovint es reflecteixen en el nostre cos amb tensió, rigidesa, dolor, malestar, angoixa …

Els ulls no són aliens a aquesta realitat. El cansament i l’estrès visual es poden expressar amb visió borrosa, falta d’agudesa i nitidesa visual, pèrdua de visió de lluny, de prop …

 

En els tallers de reeducació i en els grups de pràctiques de visió natural es crea un espai de calma que afavoreix la connexió amb els nostres ulls i ens permet descobrir quines són les nostres fonts de tensió, les nostres resistències”.